Omgaan met TS

In de jeugdbeweging

FAQs | Omgaan met TS >
In de jeugdbeweging

Je bent leiding in een jeugdbeweging en één van jouw kinderen heeft Gilles de la Tourette. Of misschien heeft één van jouw medeleiding dit syndroom? 

“Hoe ga je daar nu mee om?”, vraag je je misschien af. Hier zijn enkele concrete tips:              

Een kind met Tourette in je groep

Open communicatie met je groep én lid: Vraag allereerst aan je lid wat die het liefste heeft: wordt er verteld aan de groep over de tics of niet? Zo ja, op welke manier? 

Het kan fijn zijn te laten weten aan je groep dat iedereen anders is en de hersenen van sommige kinderen een beetje anders werken, waardoor ze geluiden en bewegingen maken waar ze niets aan kunnen doen. 

Check regelmatig of andere kinderen het begrijpen en hoe het kind met Tourette zich voelt in de jeugdbeweging. 

Vraag hoe het kind het liefst heeft dat je op diens tics reageert: de meeste mensen vinden het het fijnst als je de tics gewoon negeert en doet of de tics er niet zijn. Dan zie je gewoon het kind. Sommigen hebben liever dat je luchtig doet en er samen af en toe grapjes over maakt. Dat kan echter alleen in een veilige sfeer en als de persoon met Tourette daar echt oké mee is. 

Inclusieve activiteiten: denk na over hoe je je spellen inclusief kunt maken voor iedereen. Daar zijn jullie vast en zeker creatief genoeg voor! Een klassieke 1-2-3 piano is misschien niet ideaal voor een kind met tics, maar misschien moeten ze in jullie versie juist zoveel mogelijk bewegen? Bedenk ook hoe je praktische zaken gaat aanpakken, zoals slapen op kamp met een kind dat luide geluidstics heeft. Bespreek zeker met het kind en de ouders/verzorgers wat er thuis werkt. Misschien heeft het kind iets om op te bijten wat de tics minder maakt, bijvoorbeeld. 

Meer dan alleen tics: Tourette is vaak meer dan tics alleen. Het kan ook druk, dwangmatig, angstig gedrag of slaapproblemen zijn, bijvoorbeeld. Straf een kind niet voor dingen waar deze geen controle over heeft en vraag aan de ouders/verzorgers wat de precieze noden van dit kind zijn. Veel kinderen met Tourette hebben bijvoorbeeld baat bij voorspelbaarheid, een plaatsje om te ontprikkelen of uit te ticcen, etc. 

Een leider met Tourette

Toon dat je openstaat voor iedereen door actief bij te leren over Tourette (je bent dit aan het lezen, dus goed bezig!) en samen te zoeken naar wat het beste werkt.

Omgaan met de tics: dezelfde dingen als bij kinderen zijn van toepassing, vraag vooral aan de persoon zelf hoe die het liefste heeft dat je op de tics reageert. Ze altijd negeren, met af en toe een streepje humor, etc. Weet ook dat tics zien en horen in het begin even raar kan zijn, maar het bij heel veel mensen heel snel went. 

Stel voor het te helpen kaderen aan de groep: het is vaak fijn voor de persoon met Tourette als heel de groep het van de eerste keer weet en deze niet honderd keer hetzelfde moet uitleggen. Je kunt aanbieden om het samen te vertellen om het minder spannend te maken. Het kan ook goed zijn dat je medeleiding juist liever niet heeft dat het verteld wordt, ook dat is prima, iedereen kan daarin diens eigen keuzes maken. 

En vooral: iemand met Tourette is ook gewoon een persoon als een ander waar je je dol mee kunt amuseren in de jeugdbeweging!

Foto: Kevin Erdvig

Er zullen in de toekomst nog heel wat 'hoe omgaan met-situaties' worden toegevoegd. Heb je ideeën over iets wat je graag toegevoegd zou zien worden? Stuur ons gerust een mail op info@iktic.be!